Sultangazi'deki Genç Diplomasi Sempozyumu Birbirinden Nitelikli Çalışmalara Sahne Oldu

22 Mayıs 2022 12:51

Sultangazi Belediyesi ile Divan Araştırma ve Eğitim Derneği iş birliğiyle, gençlere tarih, siyaset, coğrafya ve diplomasi alanlarında yeni ufuklar kazandırmak hedefiyle düzenlenen Genç Diplomasi Sempozyumu, gençlerin imza attığı birbirinden nitelikli çalışmalara sahne oldu.

Sultangazi Belediyesi ile Divan Araştırma ve Eğitim Derneği iş birliğinde yürütülen "Diplomasi Elçileri Kahvesi" ve "Genç Diplomasi Akademisi"nin başarıyla geçen bir yıllık eğitim süreci, "Genç Diplomasi Sempozyumu" ile taçlandı. 21-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen sempozyuma Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Nurcan Öztürkmen, Divan Araştırma ve Eğitim Derneği Başkanı Alptekin Cihangir İşbilir, Gençlik ve Spor Bakan Danışmanı Süleyman Bayraktar, Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Daire Başkanı Alper Bosuter, Ataşe Sinan Demirdüzen, Kıbrıs Türk Stratejik Araştırmalar ve Düşünce Merkezi (TÜSAD) Koordinatörü Özkul Haraç, Divan Araştırma ve Eğitim Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Kalaycı, Anadolu Ajansı Afrika Editörü İbrahim Tığlı, İran Araştırmaları Merkezi'nden (İRAM) Araştırmacı Hurşit Dingil ile çok sayıda genç katıldı. Orta Doğu Araştırmaları Merkezi'nden (ORSAM) Prof. Dr. Ahmet Uysal da online bağlantı yoluyla sempozyumda yer aldı.

"Bu çalışmaların değeri gelecekte daha iyi görülecektir"

Gençlik ve Spor Bakan Danışmanı Süleyman Bayraktar, sempozyuma çok büyük bir mutlulukla katıldığını belirterek, "Entelektüel seviyesi yüksek ve katılmaktan büyük keyif aldığım bir program oldu. Bilimsel, akademik, her başlığın adeta bir araştırmacı hassasiyetiyle işlendiği bir tebliğ sundunuz. Gençlerimizin ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu görüyoruz. Böyle çalışmaları çok önemli buluyorum. Bu tür multidisipliner çalışmalara katılımınızın sizin için ne kadar anlamlı olduğunu gelecekte daha iyi anlayacaksınız. Sultangazi Belediyesi'ne ve sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

“Gençlerimiz geleceğimizdir”

Sempozyumda katılımcılara hitap eden Belediye Başkan Yardımcısı Nurcan Öztürkmen, “Değerli genç kardeşlerim iki gündür burada çok kıymetli çalışmalar gerçekleştirdiler. Vakitlerini değerli bir amaç uğruna değerlendirdiler. Bu amaç, ülkemizin geleceğine en iyi şekilde katkı sunmaktır. Hepinizin gönüllerine sağlık. Biz eğitimden kültüre, siyasetten sanata ve spora, insani ve sosyal yardıma her alanda gençlerimizi önemli yerlerde görmeyi amaçlıyoruz ve bu amaçla yoğun gayret gösteriyoruz. Görmek istediğimiz şeylerin büyük bir kısmı burada gerçekleşiyor. Biz de bu organizasyona sayın Belediye Başkanımız Av. Abdurrahman Dursun’un öncülüğünde ev sahipliği yapmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Gençlerimiz bilimin, kültürün, sanatın içerisinde olsunlar istiyoruz. Bilim alanında ilerleme hedefine ulaşmak için kurduğumuz ve Türkiye’nin en iyi bilim merkezleri sıralamasında ilk üçte bulunan bir Bilim Merkezimiz ilçemizde bulunuyor. Eğitim alanında gençlerimizi destekliyoruz. Gençlerimizi LGS ve YKS’ye hazırlayan Sultangazi Eğitime Destek Akademisi (SEDA) gibi önemli bir eğitim kurumumuz var. Gençlik Merkezlerimizde farklı alanlarda gençlerimize hizmet veriyoruz. Geçtiğimiz aylarda hizmete giren Özdemir Bayraktar Gençlik ve Kültür Merkezimizde, E-Spor’dan tutun da yüzme, sanat kursları gibi imkanlar bulunuyor. Bunların hepsi gençlerimiz için...” dedi.

Başkan Yardımcısı Nurcan Öztürkmen, “Biz sizlerin yaşındayken imkanlarımız ölçüsünde bu ülkenin geleceği olmak için gayret ettik. Şu anda da Sultangazi Belediyesi olarak bütün imkanlarımızı gençlerimiz için kullanıyoruz. Sizler bu bayrağı bizden devralmış oldunuz. Bu ülkenin gençleri ve geleceği sizlersiniz. Böyle güzel bir çalışmaya imza attığınız için teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

“Sempozyum çok daha önemli çalışmaların habercisi olacak”

Sultangazi Belediyesi’ne ev sahipliği için teşekkür ederek sözlerine başlayan Divan Araştırma ve Eğitim Derneği Başkanı Alptekin Cihangir İşbilir, "Bu yıl, liseden lisansüstüne, 2000 ögrenciye ulaşmayı başardık. Bu başarıdaki en büyük pay Sultangazi Belediyesi'nindir. Çok büyük destek verdiler. Kıymetli Belediye Başkanımız Av. Abdurrahman Dursun'u ve ekibini unutmayacağız. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Köklerine bağlı ama geleceği gören, ufku açık ve bir medeniyet anlayışına sahip olan nesiller yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Gençlerimizin, köklerimizden beslenen güçlü bir medeniyet anlayışına sahip olması bizim kırmızı çizgimizdir. Sempozyumda, Diplomasi Elçileri Kahvesi ve Genç Diplomasi Akademisi’nde yaklaşık bir yıllık bir emeğin sonucunda ortaya çıkan raporları genç arkadaşlarımız ve akademisyenlerimiz bizlerle paylaştılar. Bu sempozyumun sonuçları, çok daha önemli çalışmaların habercisi olacaktır. Tüm öğrenci kardeşlerime teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Gençlerden Yüksek Nitelikli Bir Sempozyum

Sempozyumda Avrupa, Afrika, Balkanlar, Doğu Akdeniz, Göç ve Diplomasi, Suriye ve Orta Doğu başlıklı oturumlar yapıldı.

İki gün süren sempozyuma İstanbul'da gerçekleştirilen projelerin yanı sıra Erzurum ve Mardin Diplomasi Akademisi öğrencileri de katıldı. Atölye stantları, bilgi yarışmaları gibi etkinliklerin de bulunduğu sempozyumda, alanında uzman akademisyenler de konuşmacı olarak yer aldı.

Sempozyum, 22 Mayıs Pazar günü düzenlenen kapanış ve sertifika töreni ile son buldu. Gençler, sertifikalarını Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Nurcan Öztürkmen ile beraberindekilerden aldılar.