Altunay Yarenlerle Biraraya Geldi

Oğuzlardan günümüze ulaşan Yarenlik müessesini Sultangazi’de yaşatan; Çankırı Korgun Karatekin Köyü Derneği’nin konuğu Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay oldu. Sultançiftliği Mahallesi’nde bulunan dernek merkezi’nde yarenlerle biraraya gelen Altunay, belediye çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Yarenlik, Oğuzlardan günümüze kadar yaşayarak gelen, çıktığı andan itibaren özdeki ilke ve anlamları değişmeyen tarihi kültür mirasımız. Kısaca sevgi ve kardeşlik hamurunun, birlik ve dayanışma potasında yoğrularak, şekillenmesinden meydana gelen bir kurum.

Sultançiftliği Mahallesi’nde bulunan dernek merkezi’nde yarenlerle biraraya gelen Sultangazi Belediye Başkan Cahit Altunay konuşmasına yarenlik müessesinin önemine vurgu yaparak başladı.  Altunay, “Yaren geleneği, Türk milli kültürünün en zengin, en güzel geleneklerinden birisidir. Anadolu’daki yaren; çok boyutlu bir kültür  yumağıdır. Bu sosyal dayanışma, edebiyat, eğitim, yardımlaşma gibi her birisi kendi başına birer değerler manzumesi olan bir kültür kesitidir. Milli ahilik müessesesinin bir şubesi olan yarenliğin, en güçlü yaşayan yerlerinden birisi Çankırı ilimizdir” dedi.

Altunay, Sultangazi  Belediyesi’nin ilçenin sorunları çözümüne yönelik yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Göreve başladıklarında ilçenin en önemli sorunlarının başında dökümcülerin çevre kirliliği  ile taş ocaklarının rehabilite edilmesi olduğunu belirten Altunay, “Dökümcülerin büyük kısmını ilçe dışına taşıdık. Taş ocakları ise rehabilite edilerek, çevreye yaydıkları toz bulutlarının ortadan kaldırdık” diye konuştu.

İlçenin altyapı sorunlarının hızla çözüldüğüne işaret eden Altunay, Sultangazi’ye yeni okul ve hastane binalarının yapılacağı müjdesini de verdi.

Sultangazi ilçesinin prestij projelerinden birisi olan Kent Ormanı’nın 800 dönümden 4 bin dönüme çıkarılacağını da belirten Altunay, “Sultangazi Kent Ormanı yalnız Sultangazi halkı değil, İstanbul geneline hitap etmekte. Hizmete alındığı günden itibaren kısa zamanda İstanbulluların alternatif dinlenme ve mesire alanı oldu. Kent Ormanı’na yapılacak yeni sosyal donatı ve mesire alanları ile Türkiye’nin sayılı projeleri arasında yerini alacaktır” dedi.