BİRİKTİRDİĞİMİZ GERİ DÖNÜŞEBİLEN ATIKLARI NE YAPMALIYIZ

Ambalaj atıkları niçin ayrı biriktirilmelidir ?

Geleceğe temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak için Kağıt, Metal, Cam, Plastik ve Kompozit atıklarımızı çöpe karıştırmayıp ayrı biriktirmeliyiz. Çöpe karıştırılan ambalaj atıkları nedeniyle hava, su ve toprak kirliliği her geçen gün daha da artmakta ve hammadde kaynaklarımız daha fazla tükenmektedir.

1 ton atık kağıt geri dönüşümü ile 17 yetişmiş çam ağacı kesilmekten kurtulur.

1 ton cam atık geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.

1 ton atık metal geri dönüşümü ile 1300 kg hammadde tasarrufu sağlanmaktadır.

1 ton atık plastik geri dönüşümü ile 14000 kw-saat enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

Biriktirdiğim ambalaj atıklarını ne yapmalıyım?

Evlerinizde poşetlerde ayrı biriktirdiğiniz ambalaj atıklarınızı mahallenizden haftanın bir günü geçen ambalaj atığı toplama araçlarımıza teslim ediniz.

Mahallelerden Ambalaj Atığı Toplama Günlerimiz

Pazartesi         : 50.Yıl

Salı                   : Cebeci

Çarşamba       : Esentepe, Gazi, 75. Yıl, Y.Emre, Z.Hanım

Perşembe       : Cumhuriyet, Sultançiftliği

Perşembe       : İsmetpaşa, Malkoçoğlu

Cumartesi       : Uğur  Mumcu, Habipler, Yayla

Marketler, alışveriş merkezleri,restaurant, cafe, büfe gibi satış noktaları,  okullar, aile sağlığı merkezleri, muhtarlıklar, banka, ptt, dershane, yurt ve diğerişyerleri gibi ambalaj atık miktarı fazla olan yerlere, talepleri halinde atık toplama kutusu ya da konteyneri bırakılmakta ve atık oluşum hızına göre belirlenen günlerde düzenli olarak ambalaj atıkları alınmaktadır.

ATIK BİTKİSEL YAĞLARINIZI AYRI BİRİKTİRİN!

Atık bitkisel yağlar niçin ayrı toplanmalıdır?

Çevre açısından tehlike oluşturan atık yağların bir litresi 1 Milyon litre suyu kirletmektedir.

Atık yağlar kanalizasyon borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden olur. Atık yağlar su kirliliğinin %25 ini oluşturmaktadır.

Çöpe dökülen atık yağlar çöp depolama alanında sık sık yangın çıkmasına neden olmaktadır.

Toplanan atık yağlar doğadostu biyodizel yakıt üretiminde kullanılmaktadır.

Biriktirdiğim atık yağları ne yapmalıyım?

Evlerinizde kızartma türü yemekler yapıldıktan sonra tavada kalan yağları çöpe ya da lavaboya dökmeyiniz. 5 litrelik şişelerde biriktirerek 444 23 32 numaralı çağrı merkezimize bildirmeniz durumunda evlerinizden aldırıyoruz.

İşyerinizin bünyesinde atık kızartmalık yağ oluşması halinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından atık toplama, taşıma ve geri kazanımı lisansı olan firmalarla sözleşme yapılması, atık yağın “Ulusal Atık Taşıma Formu” karşılığında verilmesi ve bu belgelerin 5 yıl boyunca saklanması gerekmektedir.

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR AYRI BİRİKTİRİLMELİDİR!

Atık elektrikli ve elektronik eşyalar niçin ayrı toplanmalıdır?

Evlerinizde oluşan atık elektrikli ve elektronik eşyaları çöpe atmayınız ya da yetkisiz hurdacılara satmayınız. Ağır metal atıklarının % 70 ini içeren elektrikli ve elektronik atıklar toprağı ve suyu kirleterek canlıların besin zincirinde tedavi edilemez tahribatlar oluşturmaktadır.

Biriktirdiğim atık elektrikli ve elektronik eşyaları ne yapmalıyım?

Belediye Çağrı Merkezimize bildirmeniz durumunda atık elektrikli büyük ev eşyalarınızı2 iş günü içerisinde kapınızdan aldırıyor, diğer elektrikli ve elektronik atıklarınızı ise ağırlığı 50 kg’ı bulduğunda ücretsiz olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş firmalar tarafından evlerinizden toplanmasını sağlıyoruz.

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar Nelerdir?

Büyük ev eşyaları

Bulaşık, çamaşır, kurutma makinesi,fırın, buzdolabı, dondurucu, klimavb.

Küçük ev aletleri

Elektrik süpürgesi, tost makinesi, ütü, saç kurutma makinesi, blender, mutfak robotları, dikiş makineleri, saatler, tartılar vb.

Bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları

Bilgisayarlar, telefonlar, yazıcı/tarayıcı/fax vb.

Tüketici ekipmanları

Televizyonlar, Radyolar, Video kameralar, müzik enstrümanları, uzaktan kumandalı arabalar, vb.

Aydınlatma ekipmanları

Floresan, tasarruflu ampuller vb.

ATIK PİLLER ÇÖPE KARIŞTIRILMAMALIDIR!

Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillere atık pil denir.

Atık piller niçin ayrı toplanmalıdır?

Atık piller kesinlikle evsel atıklarla karıştırılmamalı ve çöpe atılmamalıdır. Atık piller çöpe atıldığı zaman dış kapları zamanla delinir ve bünyelerindeki metaller ve kimyasal maddeler toprağa ve suya karışabilir. Neticede atık piller çevre kirlenmesine yol açtıkları gibi, içerdiği cıva ve kadmiyum gibi ağır metaller besin maddelerine bulaşarak insan sağlığına zarar vermektedirler.

Biriktirdiğim atık pillerimi ne yapmalıyım?

Evlerde biriktirdiğiniz atık pillerinizi ilçemizdeki en yakın okula bırakabilir ya da miktarı 5 kg a ulaştığında 444 23 32 numaralı çağrı merkezimizi arayarak bildirdiğiniz adresten alınmasını sağlıyoruz.